De meest gestelde vragen bij een zwemvijver
[/fusion_gallery]
Wat zijn de kosten voor de aanleg van een zwemvijver?
Een zwemvijver is niet zomaar een gat in de grond graven, er komt heel wat meer bij kijken. Het is natuurlijk lastig een vaste prijs te plakken op de aanleg van een zwemvijver. Veel kosten zijn variabel of optioneel. Een grote kostenpost is het uitgraven van de zwemvijver en daarmee het afvoeren van de grond. Daarnaast zijn er funderings- en ruwbouwwerken, waar veel geld in gaat zitten en iets dat de basis vormt van je zwemvijver. Hoe groter de zwemvijver is, hoe duurder hij wordt. De bereikbaarheid van de tuin speelt ook een grote rol. Als er gewerkt kan worden met grotere graafmachines kost alles minder tijd, dan wanneer de tuin niet bereikbaar is met machines. Voor een schatting of offerte kunt u het best contact met ons opnemen.
Wat is duurder, een zwemvijver of een zwembad?
Voor beide systemen zijn verschillende dingen duurder of goedkoper. Een zwemvijver heeft vaak meer oppervlakte nodig, vanwege een filterzone gedeelte. Dit geeft dus extra kosten voor het uitgraven en afvoeren. Waar bij een zwembad rekening mee moet worden gehouden zijn de kosten voor een afdekking, die kosten heb je bij een zwemvijver niet. Ook zijn de technische installaties van een zwembad uitgebreider en daarmee kostelijker.
Is een bouwvergunning noodzakelijk voor de aanleg van een zwemvijver?
Zoals op de website van de Vlaamse overheid te lezen is, kan de aanleg van een zwemvijver vrijgesteld zijn van een vergunningsplicht. Sommige gemeenten hebben echter specifieke regels, het is dus altijd aan te raden navraag te doen bij uw eigen gemeente.
Onder voorwaarden (zie hieronder) kan de aanleg van niet–overdekte constructies zoals terrassen, kunstgras, kiezelpaden, dolomiet, tuinpaden, openluchtzwembaden, zwemvijvers, siervijvers, op de grond geplaatste zonnepanelen, gemetste barbecues en een propaangastank vrijgesteld zijn van de vergunningsplicht.
Aan al deze voorwaarden moet dan voldaan zijn:
maximaal 80 vierkante meter per goed in zijtuin en achtertuin. Alle reeds bestaande niet-overdekte constructies in zijtuin en achtertuin zoals opritten, tuinpaden, terrassen, siervijvers, zwembaden of zonnepanelen moeten meegeteld worden bij de berekening van deze maximale oppervlakte.
De vrijstelling kan enkel gelden voor constructies die:
geen bouwvolume hebben
niet hoger dan 1,5 meter boven het maaiveld komen
1 meter van de perceelsgrens verwijderd blijven
minder dan 30 meter van de woning verwijderd zijn
niet in een kwetsbaar gebied liggen
De algemene checklist “vrijstellingen” bevat nog aanvullende voorwaarden. Doorloop deze checklist grondig: Checklist_Vrijstelling (137 kB) pdf (website omgevingsloket Vlaanderen)
De gemeente kan bijkomende voorwaarden opleggen. Informeer dus altijd bij de gemeente.
Bron: https://www.omgevingsloketvlaanderen.be/zwembaden-siervijvers-zwemvijvers
Welke materialen worden gebruikt bij de aanleg van een zwemvijver?
De fundering van een zwemvijver bestaat uit gewapend beton. De wanden zij geïsoleerd en daaroverheen wordt een folie gelast. Veel materialen zijn zelf te kiezen. De boordstenen, een trap, verlichting enz. worden aangepast naar de wensen van de klant.
Hoe diep moet een zwemvijver minimaal zijn?
Meestal is een zwemvijver tussen de 120 cm en 160 cm diep.
Hoe groot moet een zwemvijver minimaal zijn?
Minimaal moet een zwemvijver ongeveer 7 meter op 3 meter zijn, ofwel een volume hebben van 30 kuub.
Kun je een zwemvijver verwarmen?
Een zwemvijver kan worden verwarmd. Bedenk dan wel dat er veel warmte verloren gaat zonder afdekking. Wij raden dan ook aan om een zwemvijver niet te hoog te verwarmen, maar deze eerder op een constante temperatuur te zetten van bijvoorbeeld 23 graden. Op die manier wordt sneller een aangename zwemtemperatuur verkregen, zonder dat het al te veel energie kost.
Kan een zwemvijver zonder pomp worden aangelegd?
Om een zwemvijver mooi helder te krijgen is er circulatie nodig, het water moet worden rondgepompt, zodat de filter ook goed zijn werk kan doen. Er moet dus altijd gewerkt worden met een pomp.
Hoe zorg ik dat mijn zwemvijver klaar is voor de winter?
In het najaar kunnen de planten worden gesnoeid, u kunt de dode stukken er eenvoudig afknippen. De pomp moet blijven draaien, maar dat mag op een lager debiet. Een eventueel geplaatste externe filter kan aanblijven en heeft geen extra onderhoud nodig in de winter.
Wat is de beste plek voor een zwemvijver?
Bij het uitkiezen van de beste plek voor uw zwemvijver zijn een aantal dingen waar rekening mee gehouden moet worden. Staat er bijvoorbeeld een grote boom naast de zwemvijver, dan zorgt dit voor extra onderhoud, door de vallende bladeren. Ook kunnen bomen voor schaduw zorgen.
Een plek in de zon, zorgt ervoor dat het water goed kan opwarmen en dat uzelf lekker in de zon kan zwemmen en zonnen.
Ook is het verstandig goed te bekijken hoe ver u de zwemvijver wil hebben vanaf uw woning. Het kan heel praktisch zijn als deze niet te ver weg ligt. Alhoewel een poolhouse bij de zwemvijver natuurlijk ook een optie kan zijn.
Bij ons staat het grondwater heel hoog, kunnen we toch een zwemvijver laten aanleggen?
Dat kan. Hiervoor wordt een droogzuiging geplaatst, zodat het grondwater lager komt te staan op die plek. Op die manier kunnen wij een zwemvijver uitgraven zonder last te hebben van het grondwater. Deze bak wordt waterdicht, zodat er daarna geen last meer is van het grondwater.
Kan ik grondwater gebruiken om de zwemvijver te vullen bij de start
Dit water zal eerst moeten worden getest. Bijvoorbeeld met te veel ijzer, zal het water bruin worden. Ook moet het water voldoende hard zijn. Wij adviseren meestal met kraanwater te vullen en een eventuele ontharder dan uit te schakelen. Voor een heldere zwemvijver is het van groot belang dat alle waarden in goede verhoudingen aanwezig zijn.
Kan ik grondwater gebruiken om de zwemvijver bij te vullen?
Ook voor het bijvullen van het water met grondwater, raden we aan eerst het water te laten testen. De zwemvijver kan uit balans raken als het water bijvoorbeeld te hard is.
Wat is een biofilm op de zwemvijver?
Op sommige zwemvijvers ontstaat een zogenoemde biofilm. Dit is een verzameling van micro-organismen, zoals bacteriën, gisten en algen, dat zich ergens aan hecht, bij een zwemvijver kan dat bijvoorbeeld aan de folie zijn.
Als de biofilm storend is, of te overmatig aanwezig is, dan kan dit gelukkig worden aangepakt. We voegen dan een speciaal product toe, dat werkt op basis van probiotica, goede bacteriën. Deze zorgen ervoor dat de biofilm wordt afgebroken. Het middel is veilig voor vissen en planten en daarom heel geschikt voor zwemvijvers. Als u meer informatie hierover wil, aarzel dan niet om ons te contacteren.
Kan ik regenwater gebruiken om de zwemvijver bij te vullen
Regenwater is heel zacht en zorgt voor een disbalans in het water. Regenwater bevat niet veel mineralen, wat niet goed is voor de waterwaarden in de zwemvijver. Een regenbui zorgt er natuurlijk af en toe wel voor dat het water wordt aangevuld met regenwater. Wij raden aan om daarom niet verder bij te vullen met water opgevangen uit bijvoorbeeld regentonnen. Het best checkt u zo nu en dan de waterwaarden om te zien of alles nog in balans is.
Hoe voorkom je muggen in je zwemvijver
Muggen houden niet van stromend water. Een zwemvijver bevat een pomp dat het water rondcirculeert. Dit zorgt dus altijd voor stroming. Muggen zullen hier dus niet snel hun eitjes in leggen. Als er toch muggenlarven in het water zijn, kan het helpen om een vis in het water te houden. Kijk wel uit met vissen, te veel vissen vervuilen het water door hun afvalstoffen. Dat kan resulteren in minder helder water en algen.
Hoeveel elektriciteit verbruikt een zwemvijver?
De grootte van de zwemvijver en het type pomp hebben hier onder andere invloed op. Wij zorgen altijd voor een pomp die werkt op een laag wattage, zodat het verbruik zo gering mogelijk blijft.
Hoeveel zakt een zwemvijver per dag?
Door verdamping kan het water in een zwemvijver zakken. Hoeveel verdamping er is, hangt af van het weer en de temperatuur.
In de winter is er doorgaans vrijwel geen verdamping en blijft het waterpeil stabiel, of dit wordt juist hoger als het veel regent.
Vanaf eind februari/begin maart kan de verdamping groter worden dan de neerslag. Het kan dus vanaf dan maar zo zijn dat het waterpeil zakt. Naarmate het warmer wordt stijgt de verdamping, veel wind, veel zon en hoge temperaturen maken de verdamping nog hoger.
Uw zwemvijver kan dan een cm per dag zakken. Wees dan dus niet bang voor een lek in uw zwemvijver, maar bedenk dat dit te maken heeft met verdamping. Bent u toch ongerust, neem dan even contact met ons op.
Welke planten kan ik in mijn zwemvijver gebruiken?
Er zijn verschillende waterplanten te gebruiken voor de filterzone van uw zwemvijver. De meest belangrijke en meest gebruikte plant is de Gele Lis. Deze plant heeft een goed ontwikkeld wortelstelsel heeft daarmee een grote zuiverende werking. Meestal bestaat een filterzone voor het grootste gedeelte uit lissen, maar er kan gecombineerd worden met andere planten.
Ga bij het aanschaffen van waterplanten eerst goed na of ze geschikt zijn. Sommige planten hebben sterk de neiging tot woekeren of kunnen de vijverfolie beschadigen door hun sterke wortelstelsel. Hieronder volgt een lijst met de meest belangrijke planten voor de filterzone.
Gele lis (Iris pseudacoris)
Meest belangrijke plant voor de filterzone, onmisbaar vanwege het goed ontwikkelde wortelstelsel. Voor kleurverschil kan ook de blauwe lis worden gebruikt.
Kalmoes (Acorus calamus)
Ook een goede plant voor in de filterzone. Het loof neemt veel fosfaten op uit het water en de wortels geven stoffen af die de ontwikkelingen van ziektekiemen als salmonella tegengaan.
Egelskop (Sparganium erectum)
Deze planten hebben dezelfde groeiwijze als kalmoes en na de bloei heeft deze plant mooie stekelige zaaddoosjes, vandaar de naam.
Zegge (Carex)
Zegge is te gebruiken voor de ondiepe stukken in de filterzone van de zwemvijver. Deze planten wel in de gaten houden, ze kunnen gaan woekeren.
Dotterbloem (Caltha palustris)
Decoratieve plant met al in het vroege voorjaar mooie gele bloemen. Deze plant is een goede indicator voor de kwaliteit van het water. In het ondiepe gedeelte van de filterzone plaatsen, max. 10 cm diep.
Pijlkruid (Sagittaria sagittifolia)
Kan wat dieper worden geplaatst, zodat de bladeren van de planten zowel boven als onder water zichtbaar zijn.
Snoekkruid (Pantederia cordata)
Mooie plant met paarse bloemen. De plant is niet winterhard, maar zal in de filterzone wel overleven aangezien deze niet bevriest.
Lidsteng (Hippuris vulgaris)
Een goed zuurstofplantje dat via grote bladeren onder water zuurstof levert.
Kattenstaart (Lythrum salicaria)
Mooie decoratieve plant met paarse bloemetjes, voor in het ondiepe stuk van de moeraszone, maximaal 10 cm diep. Bloeit van eind juni tot en met september.
Let op :
Grote lisdodde (Typha latifolia) ontwikkelt sterkte wortels en kan uw folie daarmee kapot maken. Deze waterplant is dus niet geschikt voor de zwemvijver.